Ikoniska artister

Michael Jackson – en artist genom tiderna!

Det finns nog få artister i världen som haft en lika framgångsrik och populär musikkarriär som den ikoniska popkungen Michael Jackson. Den framgångsrika karriären började vid 8-års åldern när Jackson blev en populär artist med bandet Jackson 5, runt hela världen, vilket ledde honom till en pompös karriär som ingen före eller efter honom haft. Här nedan kan du läsa mer om popkungens tidiga resa till succén.

Idag är det få artister i musikindustrin som inte är direkt influerade av Michael Jacksons musik, låtskrivande, mode och dans. Men en en gång i tiden var Jackson en ung pojke från arbetarstaden Gary, Indiana i USA, med stora drömmar om att en dag bli en framgångsrik artist. Redan som 6-åring blev Jackson en stor hit i mellanvästern, där han tillsammans med sina fyra bröder, Jermaine, Tito, Jackie, och Marlon, spelade populära rhythm & blues och traditionell soulmusik för en äldre publik i städer som Chicago och Detroit. De deltog i flera talangshower och scener som refererades till Chitlin’ circuit som var öppna för afroamerikanska artister under den öppna rassegregation som fanns i USA på 60-talet.Den unge Michael stod ut då han var en talangfull sångare som hade en begåvning som utmanade de allra flesta.

Talangfull stjärna på 60-talet!

Redan 1968 var Jackson en huvudartist med artister som Etta James och James Brown, i den tidiga eran av Jackson 5, var pappan Joe Jackson, en hård person som kämpade för att sina barn skulle få skivkontrakt. Det första albumet släpptes hos ett lokalt skivföretag i Gary som hette Steeltown Records. På denna skiva gjorde Michael sin debut med låten ”Big Boy” som snabbt blev en lokalhit i staterna Illinois och Indiana. Efter flera framgångsrika spelningar på den anrika Apollo teatern i New York, var det många skivbolag som började visa intresse för det unga pojkbandet. Den unge Bobby Taylor från bandet Bobby Taylor & The Vancouvers, var en av de första som såg en internationell potential med Jackson 5 och hjälpte dem med deras audition för Motown, men misslyckades då ägaren Berry Gordy, inte var intresserad av unga artister, då han redan hade Stevie Wonder. Men Gordy ändrade sig till slut när han såg bandet spela och blev snabbt en mentor för unge Michael och hans bröder. De åkte senare till Los Angeles, där den stora succén väntade dem.

Jacksonmania

Det är lätt att tro att Michael Jackson blev en stjärna över en natt, men så var inte fallet. Det var en tuff start för den unge stjärnan som hela tiden jobbade och konkurrerade med vuxna människor. Efter kontraktet med Motown började de unga pojkarna att producera musik som gjorde dem internationellt stora. De första hitlåtarna som “ABC”, “I’ll Be There” och “The Love You Save” blev internationella hitlåtar som tog bandet till nivåer de aldrig drömt om. Jacksonmania följde snabbt då flickor och pojkar från hela USA snabbt blev fanatiker av det unga pojkbandet. I samma veva som Jackson familjen skrev på kontrakt med Motown Records, förändrades även deras tidiga soulsound som istället blev mer pop-orienterat.