Nutidens storstjärnor

Begravningsmusik

Att lyssna på musik på begravningar är något som de sörjande kan finna tröst i. Därför är det viktigt att välja rätt musik till din, eller en anhörigs begravning. I det här inlägget får du veta mer om vad som kan vara bra att tänka på när du ska välja musiken till en begravning.

Finns det några regler?

Det finns egentligen inga direkta regler på vilken sorts musik som får spelas under en begravningsgudstjänst. Men eftersom det är kyrkan som är med och arrangerar begravningen kan de ibland kräva att man lyssnar till eller sjunger en psalm tillsammans.

Hur väljer man rätt musik?

När en anhörig har gått bort vänder ni er till en begravningsbyrå. Det finns många begravningsbyråer att välja bland, ett exempel på en bra begravningsbyrå är lova begravningsbyrå som finns runt om i hela landet. Det är svårt att veta vilken musik som ska spelas på begravningen. Ni kan rådfråga begravningsbyrån ni anlitat om ni är osäkra på vilken musik som känns lämplig.

När ni ska välja begravningsmusik kan ni utgå från vilken sorts musik den bortgångne tyckte om. Om personen till exempel tyckte om Prince kan det vara en bra idé att spela purple rain eller when doves cry.

Musik till din egna begravning

Ens egna död må kännas som ljusår bort och tanken kan vara jobbig. Men om du vet att du vill att vissa låtar ska spelas på din egna begravning kan det vara en bra idé att skriva ner dem någonstans eller låta någon av dina närstående veta.

Exempel på begravningsmusik

Det finns många bra och fina låtar som passar till en begravning. I den här avslutande delen ger vi exempel på några. Vi börjar med några svenska låtar.

En stund på jorden – Laleh

I den stora sorgens famn – Ted Gärdestad

Håll mitt hjärta – Björn Skifs

Så skimrande var aldrig havet – Sven-Bertil Taube

Själen av en vän – Ken Ring

Utan dina andetag – Kent

För kärlekens skull – Ted Gärdestad

Jag och min far – Magnus Uggla

Strövtåg i hembygden – Mando Diao

Stad i ljus – Tommy Körberg

Jag vill tacka livet – Arja Saijonma

Låtar på engelska:

Tears in heaven – Eric Clapton

My love, my life – ABBA

Fix you – Coldplay

Hallelujah – Leonard Cohen

Bridge over troubled water – Simon & Garfunkel

Angels – Robbie Williams

Make you feel my love – Adele

Only time – Enya

My heart will go on – Celine Dion