Ikoniska artister

En Prince från Minneapolis!

I Minneapolis föddes 1958 en artist som skulle få namnet Prince Rogers Nelson och som skulle erövra världen med sin funkrock och skapa hits för många andra artister. Här nedan kan du läsa mer om musikerns framgångssaga med filmer som Purple Rain och låtar som ”When Doves Cry”.

Den unge Prince var infödd i en musikerfamilj där pappan var jazzmusiker och mamman sångerska, och hade en stark påverkan på Nelsons uppväxt och intresse för musik. Redan som 7-åring började Prince att spela piano och spela låtar från ”Batman” -serien som var en känd TV-serie på 60-talet. Det var bara början då han som 12-åring fick ögonen för andra stilar som jazzmusikern Herbie Hancock, funkmästaren James Brown och bandet Sly & The Family stone, Carlos Santana, men även låtskrivare som Joni Mitchell. Hans intresse för olika genrer väcktes tidigt då han spelade i olika band och miljöer. Dessutom var Minneapolis en stad som bestod mestadels av invånare med europeiskt påbrå, vilket gjorde att han även tog inspiration från den lokala rockradion.

Olika influenser

Dessa influenser gjorde att hans musik var eklektisk, rå och omväxlande. Redan som 16-åring hade han gjort sig ett namn på den lokala Minnesota scenen, men åkte vidare till New York att skriva kontrakt, som slutade med att artisten återvände då han inte var intresserad av att andra producenter skulle skriva hans musik. Slutligen, gav skivbolaget Warner Brothers honom en chans i Los Angeles, där han på några veckor skrev och producerade debutalbumet ”For You” som släpptes 1978. Den enda låten som blev en hit var ”Soft & Wet” som hamnade på plats 92 på den kända Billboard Hot 100. Dessutom var kritikerna hårda mot den 20-åriga artisten, som producerat, komponerat och spelat musiken på skivan.

Dock såg många potentialen och vid utsläppet av skivan ”Prince” året därpå blev recensionerna bättre och Prince började etablera sig som en musiker att räkna med. Ingen skulle dock ha anat att den unga musikern skulle dominera 80-talet med musik som Purple Rain och album som ”Dirty Mind”, ”1999” och ”Sign of The Times”. Inte bara ändrade han sin egen stil gång på gång men förändrade musikindustrin med sina rock och funkhits på ett sätt som få artister gjort efter honom. Hans hybrid av olika stilar gjorde Prince till en internationell stjärna, men det var framförallt musiken till filmen Purple Rain, som gjorde Prince till den kända rockaren som blev omtyckt världen över.