Ikoniska artister

Madonna – en stjärna från Detroit!

När Madonna anlände till New York City var hon en ung kvinna med många aspirationer och möjligheter, men det var inte musiken som var hennes främsta mål på den tiden utan det var dansen. Här nedan kan du läsa mer om Madonnas resa till musikkarriären.

Född i närheten av Detroit föddes Madonna år 1958 med en stark vilja att bli en känd dansare och efter två års studier vid University Of Michigan var Madonna mer intresserad av att dansa i New York. Vid flytten 1978 till NYC tog hon med sig sin överlevnadsstyrka från sin barndom, då hon haft en tuff uppväxt med en mamma som dött av cancer när hon var 5 år gammal och en knakig relation med sin pappa. Det var förstås inte en enkel flytt då hon i New York stötte på våld, misshandel och rån, men Madonna vägrade att flytta.

New York City var inte den staden som Madonna trodde och hon hade en tuff period de första åren, där hon kombinerade dansen med ett servitrissjobb och även poserade naken för konstnärer. Trots den långa passionen för dansen var det Madonnas röst som väckte ett stort intresse bland producenterna. Hennes ljusa röst lät annorlundaoch hon började då att spela i olika rockband.

Kort därefter började hon skriva sina egna låtar, något som egentligen inte haft något intresse för. Musiken hade varit en eftertanke men när hon började producera och samarbeta med lokala DJ:s på Gay-scenen, så fick hon till slut fram en demo som presenterades för skivbolaget Sire Records. Där fick hon göra sitt debutalbum 1983 som producerade hitlåten ”Holiday” och blev även starten på Madonnas framgångsrika karriär. Under sina tidiga år dejtade hon bland annat konstnären Jean-Michel Basquiat och träffade många av New Yorks stora ikoner.