Nutidens storstjärnor

Elvis Presley – The King

Elvis Presley är en av de mest ikoniska artisterna som finns i världen. Det är inte för inte han kallas för The King. Han är den artist som har sålt mest genom tiderna med över 1 miljard sålda skivor världen över. Utöver att han var rocksångare var han även med i ett antal filmer.

Elvis Aaron Presley föddes 1935 i Mississippi och dog den 16 augusti 1977. Han var gift med Priscilla Presley mellan åren 1967 och 1973. Tillsammans fick de år 1968 dottern Lisa Marie Presley. Eftersom Elvis var uppvuxen i en religiös familj fick de nog en och annan doppresent när dottern döptes. Elvis döpte ett av sina privata jetplan efter dottern. Elvis flyttade till Graceland 1957. Graceland är ett stort hus byggt i sydstatsstil och ligger i Memphis, Tennessee. Sedan 1982 är Graceland öppet för allmänheten och besöks årligen av över en halv miljon turister.

Genombrottet

Elvis arbetade som lastbilschaufför samtidigt som han studerade till elektriker. En dag såg han en skylt där det stod att man fick spela in en skiva för fyra dollar. Detta var år 1953 och han spelade in två låtar. Ett år senare återvände han till studion för att spela in en till skiva. Marion Keisker som var sekreterare på Sun Records tipsade ägaren Sam Phillips att lyssna på Elvis. Han gillade vad han hörde och han parade ihop Elvis med en basist, Bill Black, och en gitarrist, Scotty Moore. Tillsammans spelade de in That’s All Right/Blue Moon of Kentucky. Deras popularitet i sydstaterna växte och de fick vara med i ett radioprogram. I samband med det träffade Elvis Tom Parker som kom att bli hans manager.

Elvis lämnade Sun Records för skivbolaget RCA Victor i november 1955. Hans första inspelning hos RCA skedde i januari 1956 och innehöll bland annat Heartbreak Hotel. Låten placerade sig som etta på Billboardlistan.

Militärtjänstgöring och filminspelningar

Elvis blev inkallad till militärtjänstgöring 1958 och spenderade huvuddelen av den i Tyskland. Efter militärtjänstgöringen var han skådespelare i ett antal filmer. Några av filmerna var Viva Las Vegas, Blue Hawaii och Hawaiian Style. Elvis längtade tillbaka till att stå på scenen igen och den sista filmen han spelade in var Change of Habit år 1969.

Mängder av konserter

Med start år 1969 gav sig Elvis ut på en lång rad turnéer. Fram till år 1977 gjorde han mer än 1100 konserter. Hans spelningar blev kända inte bara utifrån att han ansågs som en av världens ledande musiker utan också för hans scenkläder. Han var oftast klädd i vita overaller som var utsmyckade med glittrande mönster.

Elvis hade en turné inplanerad som skulle starta den 17 augusti 1977. Men den 16 augusti hittades han livlös på badrumsgolvet i Graceland. Återupplivningsförsöken misslyckades och han förklarades död klockan 15.30. Han ligger begravd i Graceland.