Nutidens storstjärnor

En alternativ R&B-stjärna från Toronto!

Det är nog få som inte hört The Weeknds hitlåtar de senaste åren och som grammy-vinnande R&B-stjärna från Toronto är han bland de första i sin genre, då musikgenren traditionellt dominerats av amerikanska stjärnor. Han har skapat hitlåtar som ”Can’t Feel My Face”, ”Starboy” ”Heartless” och många fler. Men vem är The Weeknd?

Den kanadensiska stjärnan föddes i Toronto med namnet Abel Tesfaye år 1990 och har blivit en av musikindustrins största stjärnor på senare år. Med sin alternativa R&B musik har han lyckats att kombinera olika stilar och göra musiken unik. Som son till etiopiska föräldrar så har hans musikaliska influenser kommit från olika håll, då han som barn lyssnade på etiopisk musik, men det var popkungen Michael Jackson, som skulle bli hans största inspiration. Det är tydligt att The Weeknd tar inspiration från Jackson, då han gjort covers på populära hitlåtar som ”Dirty Diana” men även sjunger på ett liknande sätt. I en artikel från Vanity Fair från 2015, beskriver stjärnan hur låten ”Don’t Stop ’till You Get Enough” fick honom att bli en sångare. Den välkända Jackson klassikern från 1979, blev därefter inspiration för att Tesfaye skulle hitta sin unika musikstil.

Men The Weeknds musik är även känd för att vara mörk och dyster där han hämtar inspiration från sin ”vilda” uppväxt. I samma Vanity Fair artikel, beskriver stjärnan hur han lämnande sitt familjehem vid en ung ålder och levde ett ”vilt” liv där han som 13-åring började att använda sig av droger. Den unge Tesfaye hade dock stora aspirationer redan från tidig ålder, då han började att producera musik med både rappare och andra artister.

De tidiga åren och framgången

Sedan gymnasieåldern har Tesfaye producerat musik och deltagit i många talangshower, men det var när han hoppade av gymnasiet när intresset tog fart. Han började experimentera med mixtapes och jobbade med olika producenter för att skapa ett unikt sound. År 2011, släppte han House of Balloons, som gav honom popularitet på alternativa forum på nätet. Med hjälp av denna musik och två andra mixtapes började stjärnans musik att få fler lyssnare. Samma år började han jobba med stjärnan Drake på dennes Take Care album, som gjorde att Universal Republic Records fick ett intresse för honom och skrev kontrakt med den unge Tesfaye.

Det skulle inte dröja länge tills The Weeknd blev ett stort namn i musikindustrin och framgången kom snabbt. Med kollaborationer med olika artister såsom Wiz Khalifa, Rick Ross och Drake, växte hans popularitet. Samtidigt var artisten väldigt timid och undvek intervjuer med tidningar.

Den internationella framgången kom när The Weeknd spelade in låten ”Earned It” som blev en succé med filmen ”Fifty Shades of Grey”. Därefter började han samarbete med den svenske producenten Max Martin, där de båda producerade Grammy-nominerade albumet ”Beauty Behind the Madness”. Sen dess har stjärnan producerat flera album som fått nomineringar och stora hits.