Nutidens storstjärnor

Bob Marley and The Wailers

I en liten stad på den karibiska ön Jamaica föddes år 1945 en pojke som fick namnet Robert Nesta Marley och som skulle växa upp och bli en av de största legenderna i musikhistorien. När Bob var tonåring flyttade han med sin mamma från landsbygden till huvudstaden Kingston där de hamnade i slummen Trenchtown. Uppväxten i Trenchtown skulle han senare referera till i sin musik, bland annat i låttitlarna Trench town och Trenchtown Rock.


I Kingston träffade han Bunny Wailer och Peter Tosh och tillsammans skapade de gruppen The Wailers. De tre ungdomarna inspirerades musikaliskt av artister som Curtis Mayfield och Ray Charles, som de upptäckte genom amerikanska radiostationer och nådde med en transistorradio. Numera lyssnar de flesta på musik digitalt, vilket skapar problem i till exempel gamla bilar som saknar bluetooth-stereo. En smart lösning är att skaffa en billig fm sändare som gör det möjligt att koppla sin telefon till en vanlig fm-radio.

The Wailers skapade till en början ska-musik, en genre som kombinerade karibiska rytmer med amerikansk blues och jazz och som karaktäriseras av sin snabba rytm och sin distinkta baktakt. Senare skulle de vara med och utveckla genren som kom att kallas reggae.

The wailers fick sitt första stora internationella genombrott när de släppte skivan Burnin’, med klassiker som I Shot The Sheriff och Get Up Stand Up. Senare splittrades gruppen och Bob gjorde en oerhört framgångsrik solokarriär. Han fortsatte att göra musik fram till sin död 1981.