Nutidens storstjärnor

Stjärnan bakom Tame Impala – det psykedeliska rockbandet!

Det australienska rockbandet har sedan 2007 varit en framgångssaga utan dess like på popscenen. Med covers från artister som Rihanna och kollaborationer med rapartister och R&B-stjärnor, är det psykedeliska rockbandet en perfekt kombination av nutidens fusioner i musikbranschen.

Australiensaren Kevin Parker ligger bakom Tame Impalas musikprojekt och är ledaren i bandet. Sedan 2007, har han producerat och skrivit materialet själv och använt sina barndomsvänner som professionella musiker. Det rockiga bandet borde egentligen kallas för ett enmansband då Parker det är han som producerar musiken själv, likväl har de gjort sig kända som ett band och skapat många futuristiska retrolåtar som blivit hits världen över. Namnet Tame Impala kommer från den afrikanska antilopen som heter impala. Bandets succé bygger på Parkers stora intresse av att hela tiden experimentera med olika stilar och skapa fusioner som har olika rötter och melodier.

Olika musikaliska influenser

I början arbetade bandet mycket psykedelisk folkmusik där de hämtade inspiration från band som Dungen, Baby Grandmothers, Fleetwood Mac och även melodier från The Beach boys, men på senare år har musiken blivit mer syntbaserat och mer disco och R&B-influerat. Detta gör att bandet hela tiden utvecklas och ständigt skapar nya trender i rockscenen. Det kan tyckas ovanligt att Parker samarbetar med rapartister som Travis Scott men den australienska musikern är ständigt på jakt efter nya musikgenrer och att utveckla sin talang. Inte särskilt konstigt när bandet började sin karriär på MySpace under 2000-talet där de skapade garagerock för att sedan vända bladet mot ett psykedeliskt sound.

Med album som ”InnerSpeaker” som har ett mer rockigt psykedeliskt sound har Parker ständigt letat efter nya samarbeten och har även lett vägen för andra band som vill experimentera med fusioner och stilar. Som producent har Parker även gjort många andra samarbeten efter framgångarna med ”Lonerism” som var ett mindre rockigt album. Efter Grammy-nomineringen med ”Lonerism” fick superproducenten Mark Ronson ögon för Parker där han började jobba på Ronsons ”Uptown” album, men han jobbade samtidigt med andra discoprojekt som influerade ”Currents” som blev Tame Impalas största skiva hittills. På senare år har Parker även arbetat med artister som Lady Gaga, Yasiin Bey/Mos Def, Mick Jagger och många fler. Vad som kommer härnäst för Kevin Parker och Tame Impala kommer troligtvis att vara en fusion av olika genrer.