Rocklegender

Carlos Santana – en rocklegend!

Få mexikanska stjärnor har blivit så internationellt kända som Carlos Santana, men med en rockkarriär som få haft, är han en unik artist med en unik karriär. Här nedan kan du läsa mer om Santana.

Som ung pojke på 50-talet var den unge Carlos inspirerad av traditionell mexikansk musik som norteno musik då han spelade violin, men han började senare att spela gitarr när han fyllde åtta år. Senare kom inspirationen även från bluesartister som B.B King och T-Bone Walker. När familjen flyttade till San Fransisco fick han även ett stort intresse för jazzmusik och musiker som John Coltrane och Miles Davis. Han skulle ständigt åka tillbaka till gränsstaden Tijuana, där han i mitten av 60-talet formade bandet Santana Blues Band. Bandet blev populärt och bandet spelade ständigt på festivaler.

Det var på Woodstock som de fick sitt stora genombrott och influerad av Jimi Hendrix, började Carlos att producera en mer rockorienterad musikstil. Med ett skivkontrakt med Columbia Records och gitarrsolon som bara Carlos kunde spela blev de ett framgångsrikt rockband. Debutalbumet ”Santana” producerade flera hitlåtar som ”Evil Ways” men det var 1969 albumet ”Abraxas” med låtar som ”Oye Como Va” och ”Black Magic Woman” som Carlos och bandet fick sitt stora genombrott i USA och globalt. Efter flera framgångar började Carlos att tröttna på rockfusionen och blev alltmer intresserad av jazzmusik, vilket gjorde att bandet hade svårt att producera fler hits.

När skivbolagsägaren Clive Davis kontaktade Carlos Santana på 1990-talet var han en medelålders stjärna som inte längre var lika ”cool” och det var få som förväntade sig framgången som var på väg med albumet ”Supernatural”. Carlos unika skivprojekt resulterade med flera grammypriser. Idag är det bara tre artister med lika många Grammys från samma skiva som Santana och albumet ”Supernatural” från 1999, och det är nämligen popkungen Michael Jackson och brittiska stjärnan Nora Jones.